Dietetyka w chorobach autoimmunologicznych

Według najnowszych naukowych doniesień jedynie 25% czynników wpływających na pojawienie się chorób o podłożu autoimmunologicznym, to czynniki genetyczne. Pozostałe 75% to czynniki o podłożu środowiskowym, takie jak zanieczyszczenie środowiska, czy nieodpowiednia dieta, lub nawet zbyt higieniczny tryb życia. Za choroby te odpowiedzialny jest również zespół jelita nieszczelnego – czyli innymi słowy sytuacja, w której przerwana zostaje szczelność bariery jelitowej.  Dodatkowym czynnikiem, który może doprowadzić do powstania tego typu choroby wydają się być pewnego rodzaju wirusy i bakterie, które mogę wyzwolić genetyczną predyspozycję do choroby.

Warto pamiętać, że aż blisko 80% naszego układu autoimmunologicznego znajduje się właśnie w jelitach, które stanowią największą pod względem płaszczyzny granicę naszego ciała ze światem zewnętrznym. U ludzi zdrowych to, co może zagrozić organizmowi, nie jest w ogóle przepuszczane przez barierę jelitową.

Przy nieszczelności jelitowej do organizmu zaczynają dostawać się nie do końca strawione białka, fragmenty bakterii, wirusów, czy drożdżaków, które zaczynają coraz bardziej drażnić układ immunologiczny. Organizm zaczyna się bronić poprzez zapalenie, ale też i przeciwciałami.

Te nie do końca stawione białka, które przedostają się do organizmu, mogą przypominać na pewnych fragmentach tkanki naszego ciała. Dlaczego? A chociażby dlatego, że białka zbudowane są z kilkudziesięciu aminokwasów. Te same aminokwasy budują białka myszy, szczura, robaków, ale też i naszych własnych stawów!

Jeśli występuje nieszczelność jelit, to do organizmu przedostają się nie pojedyncze aminokwasy, ale całe sekwencje nie do końca pociętych aminokwasów. Takie same sekwencje mogą powtarzać się i w naszym organizmie. I wtedy układ immunologiczny atakując to, co się przedostaje przez nieszczelne jelita, przy okazji może zacząć atakować własnego siebie!

Wysłuchajcie ciekawej audycji na ten temat, mówi Mgr Małgorzata Desmond – dietetyk i specjalista medycyny żywienia z wieloletnim doświadczeniem. Autorka wielu publikacji w zakresie medycyny żywienia, ekspert w programach telewizyjnych oraz radiowych.

 

Pin It on Pinterest

Share This