Według poziomu indeksu glikemicznego klasyfikujemy produkty spożywcze, określając w ten sposób ich wpływ na poziom glukozy we krwi 2/3 godziny po ich spożyciu. Według definicji Wikipedii: Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Może on być używany do planowania diety odchudzającej, jednak w przeciwieństwie do takich współczynników jak ilość kalorii czy zawartość tłuszczu różni się znacznie w podobnych produktach (np. różnych odmianach ryżu) i podlega ogromnym zmianom w procesie obróbki, a więc jest trudny w stosowaniu.

Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu, co ważne w przypadku osób odchudzających się. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Co zatem warto zrobić z tą wiedzą i jak zastosować ją w swej codziennej diecie? Pamiętaj, aby w twojej diecie pojawiły się takie grupy produktów, jak:

Świeże owoce: szczególnie kwaśne, takie jak: jabłka, kiwi, pomarańcze, grejpfruty, brzoskwinie. Pamiętaj jednak, że owoce suszone, mimo aspektu zdrowotnego, ma często wysokie IG!

Świeże warzywa: większość z nich posiada niski indeks IG. Wyjątek to ziemniaki, które dla obniżenia IG warto spożywać z dodatkiem białkowym np. kefirem lub porcją chudego mięsa.

Pieczywo o niskim IG: to pieczywo pełnoziarniste, razowe, na zakwasie i słodowe, jak i to z całymi ziarnami np. słonecznika.

Płatki śniadaniowe: płatki owsiane, żytnie. Sprawdzaj na opakowaniach ilość błonnika. Warte polecenia są te, które zawierają więcej niż 5 g błonnika w 100g produktu.

Warzywa strączkowe: świetne źródło białka roślinnego i błonnika, które w niewielkim stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi, więc mają niski IG.

Orzechy i nasiona: następna grupa produktów, którą warto uwzględnić w diecie. Z tej grupy wybieraj: migdały, orzechy brazylijskie, laskowe, piniowe, pistacje, a także nasiona słonecznika, lnu i dyni.

Ryby, chude mięso, jaja i produkty nabiałowe: świetne źródło białka zwierzęcego i wapnia. Postaraj się, aby w każdym posiłku znalazł się jeden produkt z tej grupy.

Wydrukuj naszą infografikę (KLIK!) i codziennie wybieraj produkty o jak najniższym IG, a omijaj szerokim łukiem te, których IG plasuje się powyżej 60!

Pin It on Pinterest

Share This